- Здравина - характеристика, която го прави прекрасен избор за изработка на аксесоари
- Абсорбира влага и е по-здрав, когато е навлажнен, това премахва грижите за пране
- Поема баргила лесно, особено когато е мерсеризиран. Мерсеризирането е химически процес, който добавя блясък и омекотява памука. Мерсеризирания памук е по-здрав и не се свива толкова.
- Когато памукът се съчетава с други нишки облеклата са по-дишащи и устойчиви.
- Памукът е мек и приятен при допир с кожата
- Меките памучни прежди създават равномерни плетки
- Памукът не е еластичен и съответно не се “връща” в първоначалната си форма, както вълната. Съответно би могъл да се разтяга след дълга употреба. Въпреки това висококачествения памук обикновено се прибира след пране
- Когато говорим за свойството му да абсорбира влага отрицателния ефект на това е, че става по-тежък и понякога отнема повече време да изсъхне
- Конвенционалните методи за отглеждане на памук използват пестициди, както и много енергия и вода. Успоредно с това съществуват и устойчиви екологични производствени процеси.
Коя е най-добрата памучна прежда?
Памукът е относително нескъп материал, но определено си заслужава да се замислите за висококачествен памук като Пима, Египетски или Креолски памук. Разликата между тях е географското разположение. Съществуват и прежди от мерсеризиран и органичен памук.
Какво да изплетем ?
Поради своята свойството си да абсорбира, мекота, живи цветове и лесна поддръжка, памукът е идеален избор за много проекти за плетене на една кука и две куки.
Вкъщи
Памучната прежда е чудесна за плетене на домакински предмети като кърпи, килими, възглавници, пазарни чанти, кърпи, държачи за саксии и други.
Бебе
Памукът е отличен избор за бебета, тъй като е лесен за грижа, мек и се предлага в ярки цветове: бебешки одеяла, дрехи, обувчици, са част от плетивата, които може да направим за ней-нежните създания :)
Гардероб
Ако плетете дрехи за пролет, лято или ранна есен, помислете за използването на памучна прежда. Той е мек, дишащ и извежда влагата от тялото.
Тази статия все още няма коментари