Имате въпроси? Обадете ни се на 0878 88 76 38

Меню
Меню
Какво е добре да знаем за памучната прежда

24.04.2020 11:52:38

Какво е добре да знаем за памучната прежда

Обикновено пролетта и лятото са сезоните, когато мислим за плетива с памук.
 
Всяка прежда има свои позитивни и негативни страни и памукът не е изключение. Няма правилен или неправилен избор на прежда. Важно е да знаем повече за материите и техните свойства, за да преценим кое е важно за нас и как да се възползваме от тях. Ето и малко повече информация за памука и неговите характеристики: 
 
Безспорни предимства 
  • Здравина - характеристика, която го прави прекрасен избор за изработка на аксесоари 
  • Абсорбира влага и е по-здрав, когато е навлажнен, това премахва грижите за пране
  • Поема баргила лесно, особено когато е мерсеризиран. Мерсеризирането е химически процес, който добавя блясък и омекотява памука. Мерсеризирания памук е по-здрав и не се свива толкова.
  • Когато памукът се съчетава с други нишки облеклата са по-дишащи и устойчиви.
  • Памукът е мек и приятен при допир с кожата
  • Меките памучни прежди създават равномерни плетки
Друга гледна точка
  • Памукът не е еластичен и съответно не се “връща” в първоначалната си форма, както вълната. Съответно би могъл да се разтяга след дълга употреба. Въпреки това висококачествения памук обикновено се прибира след пране
  • Когато говорим за свойството му да абсорбира влага отрицателния ефект на това е, че става по-тежък и понякога отнема повече време да изсъхне
  • Конвенционалните методи за отглеждане на памук използват пестициди, както и много енергия и вода. Успоредно с това съществуват и устойчиви екологични производствени процеси. 

Коя е най-добрата памучна прежда?

Памукът е относително нескъп материал, но определено си заслужава да се замислите за висококачествен памук като Пима, Египетски или Креолски памук. Разликата между тях е географското разположение. Съществуват и прежди от мерсеризиран и органичен памук.

Какво да изплетем ?

Поради своята свойството си да абсорбира, мекота, живи цветове и лесна поддръжка, памукът е идеален избор за много проекти за плетене на една кука и две куки.

Вкъщи
Памучната прежда е чудесна за плетене на домакински предмети като кърпи, килими, възглавници, пазарни чанти, кърпи, държачи за саксии и други.

Бебе
Памукът е отличен избор за бебета, тъй като е лесен за грижа, мек и се предлага в ярки цветове: бебешки одеяла, дрехи, обувчици, са част от плетивата, които може да направим за ней-нежните създания :)

Гардероб
Ако плетете дрехи за пролет, лято или ранна есен, помислете за използването на памучна прежда. Той е мек, дишащ и извежда влагата от тялото. 

 

 

 

 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Плетиво

Плетиво

Какво е добре да знаем за памучната прежда

Какво е добре да знаем за памучната прежда

Обикновено пролетта и лятото са сезоните, когато мислим за плетива с памук. Всяка прежда има свои позитивни и негативни страни и памукът не е изключение. Обикновено пролетта и лятото са сезоните, когато мислим за плетива с памук. Всяка прежда има свои позитивни и негативни страни и памукът не е изключение. 2020-05-18T03:13:14-03:00 Какво е добре да знаем за памучната прежда

<div>Обикновено пролетта и лятото са сезоните, когато мислим за плетива с памук.</div> <div>&nbsp;</div> <div>Всяка прежда има свои позитивни и негативни страни и памукът не е изключение. Няма правилен или неправилен избор на прежда. Важно е да знаем повече за материите и техните свойства, за да преценим кое е важно за нас и как да се възползваме от тях. Ето и малко повече информация за памука и неговите характеристики:&nbsp;</div> <div>&nbsp;</div> <div><em><strong>Безспорни предимства&nbsp;</strong></em></div> <div> <ul class="Apple-dash-list"> <li>Здравина - характеристика, която го прави прекрасен избор за изработка на аксесоари&nbsp;</li> <li>Абсорбира влага и е по-здрав, когато е навлажнен, това премахва грижите за пране</li> <li>Поема баргила лесно, особено когато е мерсеризиран. Мерсеризирането е химически процес, който добавя блясък и омекотява памука. Мерсеризирания памук е по-здрав и не се свива толкова.</li> <li>Когато памукът се съчетава с други нишки облеклата са по-дишащи и устойчиви.</li> <li>Памукът е мек и приятен при допир с кожата</li> <li>Меките памучни прежди създават равномерни плетки</li> </ul> <div><em><strong>Друга гледна точка</strong></em></div> <div> <ul class="Apple-dash-list"> <li>Памукът не е еластичен и съответно не се &ldquo;връща&rdquo; в първоначалната си форма, както вълната. Съответно би могъл да се разтяга след дълга употреба. Въпреки това висококачествения памук обикновено се прибира след пране</li> <li>Когато говорим за свойството му да абсорбира влага отрицателния ефект на това е, че става по-тежък и понякога отнема повече време да изсъхне</li> <li>Конвенционалните методи за отглеждане на памук използват пестициди, както и много енергия и вода. Успоредно с това съществуват и устойчиви екологични производствени процеси.&nbsp;</li> </ul> <p><strong><em>Коя е най-добрата памучна прежда?</em></strong></p> <p>Памукът е относително нескъп материал, но определено си заслужава да се замислите за висококачествен памук като Пима, Египетски или Креолски памук. Разликата между тях е географското разположение. Съществуват и прежди от мерсеризиран и органичен памук.</p> <p><strong><em>Какво да изплетем ?</em></strong></p> <p>Поради своята свойството си да абсорбира, мекота, живи цветове и лесна поддръжка, памукът е идеален избор за много проекти за плетене на една кука и две куки.</p> <p>Вкъщи<br />Памучната прежда е чудесна за плетене на домакински предмети като кърпи, килими, възглавници, пазарни чанти, кърпи, държачи за саксии и други.</p> <p>Бебе<br />Памукът е отличен избор за бебета, тъй като е лесен за грижа, мек и се предлага в ярки цветове: бебешки одеяла, дрехи, обувчици, са част от плетивата, които може да направим за ней-нежните създания :)</p> <p>Гардероб<br />Ако плетете дрехи за пролет, лято или ранна есен, помислете за използването на памучна прежда. Той е мек, дишащ и извежда влагата от тялото.&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> </div> </div>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки