Имате въпроси? Обадете ни се на 0878 88 76 38

Меню
Меню

FAQ/ЧЗВ: Прежди

 • От какво се прави преждата?

  Преждата може да бъде изработена от голям брой естествени и синтетични влакна. В Creativa предлагаме предимно прежди от естествени влакна като вълна, памук, алпака, лен, мохер и коприна. Всеки тип влакна има свои собствени качества и те често се смесват, за да се използват от най-добрите свойства на всяко едно. Грубата прежда има предимството да е по-здрава и по-издръжлива, а по-фините влакна предлагат повече мекота и комфорт. Ето малко за основните влакна:

  Алпака:
  Руното от алпака е естествено влакно, добито от животното алпака и е подобно по структура на овчата вълна. Неговата мекота идва от малкия диаметър на влакното, подобно на мериносовата вълна. Това е меко, издръжливо, луксозно и дава копринено усещане. Преждата, изработена от влакна от алпака, не се сплъстява и не се налепва лесно и може да бъде лека или тежка в зависимост от това как е изпредена. Въпреки, че е подобна на овчата вълна, тя е по-топла, не е бодлива и не съдържа ланолин, което я прави хипоалергенна. 

  Мохер:
  Мохерът идва от ангорските кози и се счита за луксозно влакно. Преждата от мохер е топла като вълна, но е много по-лека: издръжлива е, боядисва се добре и не се степва лесно. Влакната от мохер също имат отличителен блясък, създаден от начина, по който отразяват светлината. Въпреки че е твърдо влакно, мохерът обикновено се преде в много пухкава прежда, което води до ефирни резултати.

  Вълна:
  Вълнените влакна идват от животното овца и са сравнително груби. Две поразителни характеристики на вълната са нейната чувствителност към топлина и способността й да сплъстява, което се дължи на люспите по повърхността. В зависимост от породата овце външният вид на вълната варира.
  Вълната от мериносови овце се счита за най-финия тип вълна. Мериносова вълна в преждите DROPS произхожда от Южна Америка, идваща от овце, които не са били обект на мулиране (неетична практика за стригане на овцете и отстраняване на участъци кожа около седалището).
  Pure new wool (чиста нова вълна) е вълна, произведена директно от животинско руно, а не рециклирана от съществуващи вълнени облекла. Вълната, която може да се пере в пералня (Superwash), е вълна, обработена химически, за да се сведе до минимум външният мъхест слой на влакната и следователно да бъде подходяща за машинно пране.

  Коприна:
  Коприненото влакно е фино непрекъснато влакно, произведено от пашкула на гъсеница на молец, известна като копринена буба. Докато копринената буба се култивира, дивата или туса коприната се получава от некултивирани пашкули на копринена буба. Коприненото влакно е едно от най-здравите естествени влакна и от него се прави чудесна прежда за плетене. Съчетава се много добре с други влакна, особено с вълна. Коприната също се боядисва прекрасно с естествени бои.

  Растителни фибри:
  Има няколко разновидности на растителни влакна, открити в клетъчните стени на растения или зеленчуци. От всички разновидности две са признати за основни плетени или текстилни влакна. Те са памук и лен.
  Памукът е влакното около семената в памучна шушулка и е почти чиста целулоза. Памукът обикновено е бял на цвят, но има и зелени и кафяви разновидности. Памучните влакна най-често се предат в прежда или конец и се използват за направата на мек, дишащ текстил, който е добър за лятно облекло и аксесоари, което прави по-слаба прежда от коприната или лен, но по-здрава от вълната.
  Мерсеризираният памук е памук, който е преминал през мерсеризираща обработка. Тази обработка придава на памучните тъкани и конци лъскава прежда, която е по-лъскава от обикновения памук. Освен това е по-здрав, поема боята малко по-лесно, прави преждата по-устойчива на плесен и намалява мъхчетата. Освен това може да не се свие или да загуби формата си толкова, колкото "обикновения" памук.


  Ленът е влакно, получено от стъблото на растението лен, което е издръжливо и по-здраво от всяко друго влакно. Лененото влакно е сравнително меко, право и лъскаво и става по-красиво с възрастта. Ленът е по-удобен за носене при високи температури от памука, поради факта, че абсорбира по-добре влагата и изсъхва по-бързо.

  Други материали, използвани в производството на прежди, включват синтетични влакна като акрил, вискоза, полиамид (найлон) и полиестер. Тези влакна се използват най-вече за придаване на здравина на прежда (като прежда за чорапи, DROPS  Nord) или специален вид структура (като издуханата прежда, DROPS Air).

 • Какво е полиамид?

  Полиамидното влакно, по-известно като найлон, е много здраво, издръжливо, леко, лесно за поддръжка (може да се пере и суши в машина) и еластично, което го прави идеално за смесване с други влакна за производство на издръжливи прежди като прежда за чорапи.

  В сравнение с полиестера, полиамидът е по-мек и по-гъвкав, но също така абсорбира повече вода и съхне по-бавно.

 • Какво е микрон? Какво е super fine/ extra fine?

  Мекотата (финноста) на влакната на преждата се измерва в микрони (хиляди милиметри). Супер фината вълна от алпака е 26-28 микрона. Фината мериносова вълна е под 21,5 микрона, а изключително фината мериносова вълна е под 19,5 микрона. Колкото по-малко микрони, толкова по-меко и по-деликатно може да бъде качеството. От друга страна колкото повече микрони, толкова по-високо ще бъде качеството на износване.

  Причината, поради която микроните във влакната на преждата са важни, е, че преждата в крайна сметка ще се превърне в нещо друго и колко деликатна или груба е преждата ще определи отчасти за какво я използваме. Ето защо препоръчваме най-меките прежди (като DROPS Baby Merino) за бебешко облекло или защо избираме да използваме по-твърда прежда като DROPS Snow за връхни жилетки, подложка за сядане или пантофи.

 • Защо преждите се стават на бобчета, се завалват ?

  Обикновено една прежда се прежда се скубе (горният слой става на бобчета)  защото няма достатъчно усукване, за да държи всички влакна заедно. Всички прежди имат излишни влакна (от производството), които могат да се отделят като мъх в различни степени, които зависят от начина на изпридане на преждата. "По-косматите" прежди като DROPS Melody имат повече от тези свободни влакна, отколкото други прежди, и следователно се отделят повече. Този процес също зависи от това какво се носи под или над дрехата и дали това закача влакната на преждата. Следователно не е възможно да се гарантира, че няма да има скубене и то е съвсем неразделна част от носенето на плетени изделия.

  По-долу са дадени някои съвети как да получите най-добър резултат, когато работите с по-космати прежди:

  - Когато дрехата е готова (преди да я изперете), изтръскайте я енергично, така че по-слабите косми да се отделят. ЗАБЕЛЕЖКА: НЕ използвайте валяк за мъх, четка или друг метод, който издърпва преждата.
  - Поставете дрехата в найлонов плик и я поставете във фризера – температурата ще накара влакната да станат по-малко залепени едно за друго и излишните влакна ще се отделят по-лесно. Оставете във фризера за няколко часа, преди да го извадите и разклатите отново.
  - Изперете дрехата според инструкциите на етикета на преждата. Дрехите, обработени с по-космати прежди, обикновено трябва да се изтръскат, след като изсъхнат, след изпиране, така че космите да се надигнат и всички излишни влакна да могат да се отделят.

 • Какво означава „Oeko-Tex® сертифициран“?

  Oeko-Tex® Standard 100 е бил представен в началото на 90-те години като отговор на нуждите на широката общественост от текстил, който не представлява риск за здравето. Oeko-Tex® Standard 100 е глобална единна система за тестване и сертифициране на текстилни суровини, междинни и крайни продукти на всички етапи от производството. Тестът за вредни вещества включва вещества, които са забранени или регулирани от закона, химикали, за които е известно, че са вредни за здравето, и параметри, които са включени като предпазна мярка за опазване на здравето. За повече информация посетете www.oeko-tex.com

 • Какъв тип информация мога да намеря на етикетите на преждите?

  Всички етикети на прежди DROPS включват информация за състава на влакната (вълна, памук и т.н.), тегло в грамове и унции, дължина в метри и ярдове, инструкции за пране и символи (обяснени тук), номер на цвят, партиден номер и информация за групата на преждата.

  Повечето останали прежди съдържат идентична информация без специфичните за Drops групи прежди.

  На някои прежди ще намерите информация за препоръчително количество прежда за определени плетива (прежди Шахенмайер и Катя например). 

 • Колко прежда ми е небходима?

  Много често знанието за необходимото количество прежда идва с опита и плетенето. Познавайки собствения си стил, плетейки със сходни прежди и модели, би ви помогнало да развиете усет. Първото нещо, което е добре да направите преди да започенете проекта си е пробно парче с преждата, от което да вземете информация за плътността на плетене (колко бримки и реда на 10 х 10см). След това ви предлагаме да използвате този калкулатор: 

  Knitting Calculator at Jimmy Beans Wool

  - Добра идея е да използвате модел с инструкции, създаден от дизайнер. Там ще намерите изчерпателна информация и всичко необходимо за изплитането на съответното плетиво. 

  - В Creativa ще намерите книги и списания, в който бихте могли да намерите своя модел.

  - Прежди Drops, които ние предлагаме имат огромен ресурт от безплатни модели. Използвайте ги! В описанията на нашите прежди Drops ще намерите линк към респективната библиотека с модели. Ето и тук.

  - Прежди Schachenmayr & Regia също имат красива и богата библиотека от модели. Открийте ги тук.

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки