Имате въпроси? Обадете ни се на 0878 88 76 38

Меню
Меню

Отглеждани специално за техните влакна, обожавани от хилядолетия поради мекото си усещане, здравина и топлина, алпаките са член на семейство Камили (Камелиди) и братовчед на ламата. Това е южноамериканско животно, но днес се отглеждат и в други части на света. По-голямата част от популацията на алпака все още се намира в Перу, Чили и Боливия.

Съществуват два вида алпака: Huacaya, която произвежда плътни, меки накъдрени влакна, и Suri, която отглежда дълги влакна с копринено усещане. Понастоящем Huacaya обхваща около 90% от популацията на алпака и само около 10% са сури. Повечето прежди за ръчно плетене идват от алпака Huacaya.

Ето и няколко предимства на преждата от алпака:
 
Прекрасен изолатор

Вълнените влакна от алпака имат малки кухи ядра, съдържащи микроскопични въздушни джобове, подобно на полярните мечки. Именно те осигуряват отлична изолация, като задържат в тялото ви топлина, като по този начин ви топлят през студените зимни дни.
Именно тези въздушни джобове, които, докато ви държат топло през зимата, също така позволяват на дрехата да диша добре през лятото и по този начин да ви охлади.

Здравина

Преждата от вълна от алпака е седем пъти по-здрава от вълната на овца, която сама по себе си е доста жилава. Толкова е здравo, че се счита за най-трайното влакно от съществуващите бозайници. Трайни по-дълго от много други луксозни влакна, като вълна, кашмир и коприна.

Не би трябвало да е изненада, тъй като алпаката еволюира, за да живее в суровата среда на Южноамериканските Анди. Оцелявайки, пламтящата жега на пустинната среда до дългите, студени зими на Андите.

Облекла, направени от инките от прежда от алпака, са изкопани в почти идеално състояние, въпреки че са лежали в латентно състояние в продължение на много стотици години. Така че, с подходящи грижи, всеки проект, направен от прежда от вълна от алпака, може да бъде във ваше притежание в продължение на години (или дори да бъде предаден на следващото поколение).

Лекота

Човек би очаквал, че с такава издръжливост и здравина, цената ще бъде теглото на преждата. За щастие не е така. Същите микроскопични въздушни джобове във влакното, които позволяват такива отлични изолационни свойства, помагат за намаляване на общото тегло. 

Мекота

Преждата от алпака често се бърка с кашмир поради меката текстура, копринения външен вид и лекотата на преждата. Тази мекота се дължи на влакното от алпака, което има по-гладка повърхност от овчата вълна.

С нарастването на производството на кашмир също се наблюдава спад в качеството и може да се твърди, че алпака сега надминава кашмира заради мекото си усещане. 

Хипоалергенна

За разлика от овчата вълна, влакната от алпака не съдържат ланолин. Ланолинът е естествената мазнина, която овцете произвеждат, за да запазят руното им водоустойчиво. Което, за съжаление, може при някои хора да предизвика алергична реакция. Следователно тази липса на ланолин прави фибрите от алпака безопасни за носене за хора с кожни алергии. 

Устойчива и мила към природата

Производството на прежди от алпака има изключително лек отпечатък върху околната среда, особено в сравнение с овчата вълна, памук или кашмир. Алпаките тичат на свобода и се стрижат около веднъж годишно, почти по същия начин, както се е случвало хилядолетия назад.

За разлика от кашмирените кози, които се считат за една от водещите причини за опустиняване в Монголия, алпаките не ядат кореновата структура на тревите, с които се хранят. Освен това те са меки копита за разлика от острите копита на козата, които са много по-благосклонни към пейзажа.

Превръщането на суровите влакна от алпака в прежда е процес, който не изисква интензивно използване на химикали, за разлика от обработката на овча вълна, нито изисква нивата на пестициди и вода, необходими за отглеждането на памук.

Малко повече за плетенето с прежда от алпака

Както знаете, няма грешна или правилна прежда. Важно е да знаете какви са основните свойствата на продукта, който избирате.

Преждата изцяло съставена от алпака или с високо съдържание на такава е много топла. 

Преждата от алпака пада на дипли, не стои плътно върху тялото, а по-скоро го докосва ласкаво. Приемането на това като присъща характеристика при избора на проект, който ще изплетем, може да ни донесе прекрасни резултати. Добра идея е да се плетат безшевни модели и да опитате да плетете на малко по-голям размер игли (с около 0.25мм или 0.50мм повече от размера, който бихте избрали за овча вълна). 

Що се отнася до смесването на Алпака с други влакна имайте предвид, че смесването на алпака с растителни влакна ще намали нейните свойства на влагоотделяне и регулиране на температурата. Едни от най-добрите комбинации са овча вълна или с коприна. 

В заключение бихме си позволили да ви предложим един съвет (валиден за всяка прежда): преди да започнете проект отделете време и направете мостра, колко по-голяма, толкова по-добре. Упражнете основните елементи от дизайна: свивки, наддавки, шевове (ако има такива). Изперете, за да видите какво е поведението на преждата. Това усилие ще ви се отплати. 

Както при повечето видове вълна, третирането на вашите творения с малко повече грижи и внимание ще помогне да останат с вас за дълго време. Бихте могли да прочетете повече в статията ни Грижа за вълнени дрехи.

Надяваме се, че тази информация ви се струва полезна. Споделете вашия опит с алпака прежди или творенията си от тази прекрасна материя. Прекрасен ден от нас!

Creativa

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки